Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Cerita Rakyat Bahasa Jawa – Saat ini sebuah cerita sudah banyak dibuat dalam berbagai bahasa daerah di Indonesia, seperti salah satunya cerita rakyat bahasa Jawa yang populer.

Selain sebagai bahan bacaan terkadang siswa/i yang tinggal di pulau Jawa mendapatkan tugas untuk menceritakan cerita rakyat dalam bahasa Jawa.

Sehingga hal ini membuat cerita bahasa Jawa jauh lebih banyak dicari dan membuat banyak penulis semakin gencar untuk membuat cerita dengan bahasa Jawa.

Hal itulah yang membuat cerita bahasa Jawa tidak sulit untuk ditemukan. Berikut beberapa cerita rakyat menggunakan bahasa Jawa ini dapat dijadikan referensi:

 


1. Cerita Rakyat Bahasa Jawa Keong Mas

Cerita rakyat satu ini cukup populer dan sangat disukai oleh rakyat Indonesia, semua itu karena cerita keong Mas selain menarik untuk diikuti juga mengandung banyak pesan moral.

Hal itulah yang membuat Keong Mas banyak dipilih untuk dibaca atau menjadi bahan tugas sekolah. Berikut contoh cerita rakyat bahasa Jawa Keong Mas yang dapat dijadikan referensi:

Cerita Rakyat Bahasa Jawa Keong Mas

Keong Emas Lan Pangeran Apik

Ana wong loro putri sing ayu banget jenenge Candra Kirana lan Dewi Galuh. Nganti sawijining dina dheweke nemoni sawijining pangeran sing ayu banget uga pangeran ayu sing jenenge Raden Inu Kertapati.

Rawuhé ditujokake kanggo nglamar Candra Kirana. Kunjungan Raden Inu Kertapati ditampa kanthi becik dening Prabu Kertamarta, lan pungkasane Candra Kirana melu Raden Inu Kertapati.

Nanging pertunangan kasebut ndadekake Dewi Galuh rumangsa iri lan mlebu omah omahe Eyang. Dheweke takon yen ngukum Candra Kirana iku njijiki lan dijaga karo Raden Inu.

Si Eyang mau uga ngutuk Candra Kirana dadi Conch Emas, banjur dibuwang ing kali. Ing sawijining dina, mbah putri sing apikan golek iwak nganggo jala, lan keong emas dicekel jaringe.

Dheweke banjur nggawa tumpeng emas ing omah lan dilebokake ing jar. Esuke mbah putri golek iwak maneh ing kali, nanging ora entuk iwak.

Banjur mbah mutusake mulih, nanging nalika tekan omah dheweke kaget banget, amarga wis ana panganan sing enak banget. Eyang kepingin weruh sing ngirim panganan.

Kedadeyan kasebut bola-bali saben dina, amarga rasa penasaran ing dina esuk, mbahku pengin njupuk Ndeleng babagan apa sing kedadeyan nalika dheweke lagi mancing.

Ora let suwe, simbah kaget banget. Amarga tumpukan emas sing dilebokake ing kono banjur malih dadi prawan ayu. Prawan banjur masak lan nyiyapake sajian ing meja.

“Sampeyan sinten putri ayu, lan saka ngendi sampeyan?” Takon mbah.

“Aku putri kerajaan Daha sing digawa dadi keong emas dening utusan utusan sedulurku amarga cemburu karo aku,” ujare keong emas kasebut.

Sawise mangsuli pitakon saka nenek, Candra Kirana ganti maneh dadi keong emas.

Dene pangeran Inu Kertapati ngupaya dheweke kanthi nyamar dadi wong biasa. Nalika dalan Raden Inu kepethuk karo mbah kakung sing ngelih, dipasrahake dhahar karo mbah.

Pungkasane Raden Inu dikandhani ana ngendi Candra Kirana, dheweke kandha marang Raden supaya pindhah menyang desa sing kasebut. Dheweke nyedhaki gubug sing dideleng njaluk banyu.

Ing gubug dheweke kaget banget, ndeleng Candra Kirana lagi masak. Pungkasane kutukan penyihir kasebut ilang.

Banjur Raden Inu nggawa tunangane karo mbah putri sing apik banget menyang istana, lan Candra Kirana nyritakake tumindak Dewi Galuh menyang Majapahit Kertamarta.

Seri ngapura marang Candra Kirana lan kosok baline Dewi Galuh wedi, mula dheweke mlayu menyang alas.

Pungkasane perkawinan Candra Kirana lan Raden Inu Kertapati kalakon, lan pesta kasebut santai banget. Pungkasane dheweke urip kanthi seneng.

Baca Juga: Cerita Fiksi


2. Cerita Rakyat Bahasa Jawa Nyi Loro Kidul

Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Siapa yang tidak mengenal cerita Nyi Loro Kidul yang terkenal sebagai wanita cantik penunggu pantai selatan. Hingga saat ini ceritanya masih banyak digemari oleh berbagai kalangan di Indonesia.

Hal ini membuat cerita Nyi Loro Kidul banyak dicari, berikut cerita rakyat bahasa Jawa Nyi Loro Kidul yang dapat dijadikan referensi:

Cerita Rakyat Bahasa Jawa Nyi Loro Kidul

Legenda Pesisir Kidul

Ing kraton kuna ana sawijining putri sing pasuryan ayu lan nggawe sapa wae sing tresna karo dheweke. Iki mesthi nggawe konsolidasi raja dadi cemburu lan ngetokake sihir ireng saengga rai putri kasebut rusak lan elek.

Putri dipercaya kena infeksi penyakit kulit sing nyebabake raja ngusir dheweke saka istana. Sing mesthi ndadekake Putri murka lan mutusake dhiri.

Yen putri kepara ana swara sing ngandhani sang putri kudu salah siji karo Laut Kidul. Sawise sang putri terjun ing Laut Kidul, rai praupane katon ayu maneh. Kawit biyen Nyi Loro Kidul dadi wali pesisir Laut Kidul.

Nyi Loro Kidul dipercaya bisa nulungi wong sing nandhang susah yen pengin dadi pengikut. Nganti saiki masarakat masarakat percaya manawa putri ayu kasebut yaiku Nyi Loro Kidul sing njaga pesisir Laut Kidul.

Ing kana ana larangan kanggo nganggo sandhangan ijo ing Laut Kidul. Masyarakat percaya yen ana wong sing digulung karo ombak, dheweke wis dadi abdine Nyi Loro Kidul.

Saengga masarakat kasebut nglarang para pengunjung pesisir Laut Kidul ora nganggo sandhangan ijo. Kabeh mau yaiku njaga ketenangan lan keslametan pengunjung pantai.


3. Cerita Rakyat Bahasa Jawa Candi Prambanan

Cerita dibalik kemegahan candi Prambanan memang sudah tersebar luas, dimana ada kisah yang sangat mengandung pesan moral disana.

Sehingga cerita ini sangat cocok untuk dibaca berbagai kalangan, berikut cerita rakyat bahasa Jawa Candi Prambanan yang dapat dijadikan referensi:

Cerita Rakyat Bahasa Jawa Candi Prambanan

Pangeran Bondowoso Lan Roro Jonggrang

Kraton gedhe tiba ing mungsuh, kerajaan duwe putri ayu jenenge Roro Jonggrang. Pangeran Bondowoso tresnane karo dheweke lan tujuane omah-omah karo putri.

Nanging mesthine Roro Jonggrang ora seneng karo pangeran Bondowoso, mula dheweke njaluk tugas angel nggawe sewu candi sewengi. Ketoke pangeran Bondowoso sarujuk.

Kanthi bantuan jinns lan roh sadurunge esuke syarat kasebut meh ditindakake dening Pangeran Bondowoso. Mesthi wae weruh Roro Jonggrang panik lan mikir cara supaya dheweke ora bisa ngetrapake syarat kasebut.

Pungkasane putri ngandhani abdi kasebut kanggo ngetokaké lesung lan kembang kembang. Dadi jin lan semangat iku rumangsa awan lan nuli mandheg gaweyane.

Pangeran Bondowoso nesu nalika ngerti babagan cara licik Roro Jonggrang sanajan dheweke mbutuhake 1 candhi maneh kanggo nyukupi kebutuhan kasebut. Duka Pangeran Bondowoso pungkasane tumindak kanthi ngukum Roro Jonggrang menyang patung 1000 kanggo ngrampungake candhi.

Iki minangka sejarah ing mburi crita candhi Prambanan kanthi 1000 candhine.


4. Cerita Rakyat Bahasa Jawa Danau Toba

Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Danau Toba memiliki kisah unik dan menarik dibaliknya, dimana kisahnya juga berkaitan dengan pulau Samosir.

Sehingga membuat cerita rakyat ini sangat banyak digemari apa lagi jika menggunakan bahasa Jawa dalam penulisannya. Berikut cerita rakyat bahasa Jawa Danau Toba yang dapat dijadikan referensi:

Cerita Rakyat Bahasa Jawa Candi Prambanan

Pulo Samosir Lan Danau Toba

Wong sing jenenge Toba sing duwe uripe sederhana ora duwe kulawarga, sing ditindakake Toba mung mancing.

Sawijining dina nalika fishing Toba entuk pancing nyekel iwak gedhe. Nanging Toba kaget amarga golek iwak gedhe dadi wong wadon sing ayu.

Toba sing langsung tresna, nuli mutusake omah-omah, wong wadon ayu setuju. Nanging, kanthi kahanan, Toba bisa uga ora nggawa asal saka iwak lan disetujoni dening Toba.

Pungkasane dheweke omah-omah lan urip kanthi sederhana lan luwih lengkap nalika dikurniake putra sing jenenge Samosir.

Samosir duwe napsu gedhe saengga Toba kudu nyambut gawe luwih gedhe kanggo kabutuhan urip bebrayan.

Sawijining dina ibune njaluk tulung marang Samosir supaya mangan awan ing bapake sing lagi kerja ing sawah. Jarak lapangan cukup adoh kanggo nggawe Samosir krasa luwe lan ngelak.

Pungkasane Samosir ora sengaja mangan awan sing digawa nganti ana mung kiwa. Samosir wedi yen bapake duka nanging yen mbalek maneh ora bakal cukup wektu.

Dadi pungkasane Samosir milih nggawa jajan cilik kasebut menyang bapake lan yakin Toba nesu marang Samosir.

Kanthi emosi, Toba mbuwang panganan panganan lan sumpah Samosir kanthi ngomong manawa Samosir minangka anak iwak. Mesthi wae krungu krungu sing nggawe Samosir nangis lan mulih kanthi sedhih.

Samosir nyritakake iki marang ibune lan mesthi wae ibune rumangsa yen Toba wis ngilangi janjine. Pungkasane ibune ngandhani Samosir munggah gunung lan ngenteni neng kana wae.

Ujug-ujug banyu kasebut metu saka papane garwane Toba terus terus mili lan ing ngendi Samosir ngadeg wis dadi pulau cilik.

Mangkene sejarah sing ana ing Tlaga Toba kanthi pulo cilik sing diarani Samosir ing tengah tlaga.

Baca Juga: Cerpen Tentang Pendidikan 


5. Cerita Rakyat Bahasa Jawa Malin Kundang

Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Seorang anak yang durhaka tentu akan mengingatkan banyak orang dengan satu cerita rakyat yaitu Malin Kundang.

Banyak sekali pesan moral yang ada pada cerita rakyat ini, sehingga cerita ini sangat banyak digemari. Berikut cerita rakyat bahasa Jawa Malin Kundang yang dapat dijadikan referensi:

Cerita Rakyat Bahasa Jawa Malin Kundang

Malin Son Durhaka

Ibu wis urip karo anake sing jenenge Malin kanthi kahanan sing apes. Iki nggawe Malin kepengin pindhah lan ngganti bal pari.

Wiwitane ibu ora gelem nanging Malin mesthi nggawe percoyo, mula pungkasane Malin lunga menyang kutha lan ditinggal ibune dhewe ing desa kasebut.

Pirang-pirang taun mengko Malin wis dadi sugih amarga dheweke palakrami karo kulawarga kulawarga sing sugih. Ibune sing rumangsa wis nate nemoni Malin sing wis suwe ora katon, akhire mutusake menyang Malin.

Ibune menyang lan terus nggoleki Malin tanpa ana alamat sithik. Nanging ora suwe yen ibu bisa nemokake anake, kabeh amarga Malin omah-omah karo wanita sing dihormati.

Nalika ibune teka menyang Malin lan trenyuh banget amarga sukses Malin, Malin ora pengin ngakoni. Bojone Malin malah ujar manawa Malin ora duwe ibu maneh.

Malin nolak yen ibune teka. Malin isin ngakoni ibune lagi reged kaya wong ngemis iki. Malah Malin ujar manawa ibu iki minangka pengemis sing ngaku.

Mesthine nggawe ibune Malin lara, supaya dheweke ora bisa nesu maneh. Ibune ujar yen ati Malin angel banget lan Malin pancen bocah sing ora sopan amarga ora ngakoni ibune kelairane.

Langsung udan deres teka karo kilat. Nanging sikil Malin ora bisa obah, sikile kaya minyak.

Pungkasane Malin kelingan kesalahan lan sujud marang sih-rahmat. Nanging telat banget lan saiki awak Malin wis dadi watu.

Yaiku sejarah sing ana ing watu sujud ing pesisir Segara Padang.

Itulah beberapa cerita rakyat bahasa Jawa yang dapat dijadikan referensi baik untuk membaca ataupun menyelesaikan tugas sekolah.

Dimana dengan mengetahui berbagai macam cerita tentu akan membuat tugas sekolah lebih mudah atau membacapun akan semakin mengasikan.

Apa lagi cerita sudah ditulis dalam bahasa Jawa yang tentu akan semakin disukai oleh orang Jawa karena jauh lebih dimengerti bahasanya.

Cerita Rakyat Bahasa Jawa

Tinggalkan Balasan